Home » Commissie Bedevaarten

Commissie Bedevaarten

Deze commissie organiseert jaarlijks een bedevaart naar een bedevaartplaats.

Bedevaarten
De Lourdesgroep Zuidelijk Flevoland gaat ook in 2014 weer op bedevaart naar Lourdes.

Pastorale jaarthema 2014 in Lourdes: 

De vreugde van de bekering
Bernadette ontving het licht van Maria nadat Maria haar gevraagd had om boete te doen. Wat gaat vooraf aan bekering, juist boete doen en beseffen dat je niet op de goede weg bent.
Boete en bekering zijn al jaren de elementen om op bedevaart te gaan. Een bedevaart naar Lourdes kan tot inkeer en bezinning komen.
Ook wij ontvangen met Bernadette het licht dat in geen enkel leven ontbreekt. Laat ons de moed hebben om ons te laten bekeren. Laten wij het doen om het ware geluk te kennen. Ga met de Lourdesgroep mee op bedevaart naar Lourdes.

Bedevaartprogramma
Tijdens uw bedevaart bezoekt u bijna dagelijks het Heiligdom en bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan diverse plechtigheden. Pastores gaan voor in de eigen Nederlandstalige vieringen. Zoals een welkomstviering, een boeteviering, een viering aan de grot, een viering met handoplegging en een zendingsviering. Ook nemen we deel aan de sacramentsprocessie en de lichtprocessie en bezoeken de internationale hoogmis. Naast al deze vieringen is er ook ruimte voor ontspanning en wordt de mogelijkheid geboden om Lourdes, de mooie Pyreneeën en naaste omgeving te bezoeken.

Dit jaar gaat de Lourdesgroep op 15 september met een 9-daagse busreis via Amiens en Lisieux en op 17 september met een 6-daagse vliegreis naar Lourdes.

De prijs voor beide reizen bedraagt € 869 per persoon; toeslag voor een 1-persoons kamer € 150.

Voor uitgebreide informatie kijk op: www.katholiekalmere.nl  of www.parochiezeewolde.nl klik op bedevaart en zie de verder informatie.

Kampeerbedevaart
Op 29 juli a.s. begint de tweede kampeerbedevaart. Deze duurt tot 2 augustus.
Piet Pletinckx, voorzitter


Lourdes 2012: Een beetje veel Lourdeswater

Op zaterdag 20 oktober was Lourdes wereldnieuws. Niet omdat wij als Nederlandse bedevaart van de VNB en dus ook onze groep pelgrims uit Zuidelijk-Flevoland deze dag uit Lourdes vertrokken, maar omdat dit schitterende stadje in de Pyreneeën te maken had met heel veel wateroverlast. Op de diverse journaals in binnen- en buitenland was te zien hoe pelgrims met helikopters uit hun hotels moesten worden geëvacueerd en hoe de straten van Lourdes en zelfs het heiligdom, inclusief de grot van Maria, vol water waren gelopen doordat de rivier de Gave buiten zijn oevers was getreden.
Voor wie Lourdes niet kent: Lourdes ligt in een dal in de Pyreneeën. De rivier de Gave stroomt vanuit de Pyreneeën dwars door Lourdes en pal langs de grot van Maria.
Toen we deze zaterdagavond thuis kwamen kreeg ik van velen de vraag of wij er veel van hadden gemerkt. Nou, voor ons viel het allemaal nog heel erg mee.
Wat was er gebeurd? Anders dan de media in Nederland berichtten, was deze wateroverlast niet doordat het al dagen achter elkaar geregend zou hebben. Het was deze week namelijk schitterend weer. Op donderdagmiddag hadden we als Nederlandse groep de viering met handoplegging in de Bernadettekerk aan de andere kant van de Gave, schuin tegenover de grot. Toen wij als pastores na deze viering terugkwamen in de sacristie, vertelde de koster ons dat er die avond en nacht een verschrikkelijk noodweer met veel regen en onweer werd verwacht, hoog in de bergen van de Pyreneeën.
Op vrijdagmorgen regende het en niet zo zachtjes ook. Met bakken kwam de regen uit de hemel. Het was de dag van de excursies in de Pyreneeën en daar had het inderdaad zo hard geregend dat het geplande programma moest worden aangepast in de Gavernie en dat het onverantwoord was om nog hoger te gaan naar de Pont d’ Espagne. In Lourdes zelf kwam het water in de Gave inmiddels steeds hoger en hoger te staan en de stroom werd steeds maar sterker.
Deze vrijdagavond zouden we als Nederlandse groep onze laatste viering hebben in diezelfde Bernadettekerk. In Lourdes hebben de hotelleiders en de pastores elke avond om 17.30 uur de coördinatievergadering en tijdens deze bijeenkomst hoorden we dat de autoriteiten (Hospitalité) uit voorzorg de heiligdommen afgesloten hadden en dat de viering die avond in de bovenste basiliek zou worden gehouden. Deze was alleen nog bereikbaar via de weg langs de heiligdommen. In ons hotel –Helgon- waren twee groepen gehuisvest, waaronder de onze. Onze hotelleider Piet Pletinckx had met zijn collega al gauw besloten dat het onverantwoord zou zijn om met rolstoelen daar heen te gaan. De weg was immers nat en daardoor glad en ook nog eens donker. Daarom gingen de pelgrims die goed ter been waren en die dat wilden, met mijn collega van de andere groep mee naar deze basiliek en aan mij werd het verzoek gericht om dan maar voor de anderen een viering te improviseren in de lounge van het hotel.

De volgende morgen, zaterdag, werden we al vroeg in de ochtend opgehaald en naar het station gebracht en eenmaal in de trein zagen we inderdaad, toen we langs de heiligdommen Lourdes uitreden, dat het plein bij de grot al blank stond. Later in de trein hoorden we hoe verschrikkelijk het er aan toe was in Lourdes deze ochtend. De grootste overlast kwam dus toen wij net vertrokken waren.
Eenmaal thuis, ’s avonds laat, zag ik op televisie wat er daar die dag aan de hand was en hoe wij dus de dans ontsprongen zijn.
Wij kunnen terugkijken op een prachtige bedevaart in dit dorpje van St. Bernadette, maar voor de pelgrims ter plaatse is dit uiteraard een vreselijke ervaring geweest en een grote teleurstelling voor de groep die deze zaterdag in Lourdes aankwam, waaronder een groep Amerikanen die een rondreis door Europa maakte en uitgerekend deze zaterdag in Lourdes was voor één dag en de volgende dag weer verder reisde.

pastor Raymond Maas