Rondleiding Lichtboog
Oecumenisch Kerkcentrum
‘De Lichtboog’ is het kerkgebouw in Almere Stad voor de wijkgemeente StadsPoort van de Protestantse Gemeente Almere en de Rooms Katholieke parochie St. Bonifatius.
Kenmerkend voor dit kerkgebouw is de ‘lichtboog’, die u ziet als u de kerkzaal binnenkomt en die doorloopt tot aan het altaar, waar het Woord van God verkondigd en de Tafel gevierd wordt. De ‘lichtboog’ ondersteunt de gedachte van een open en gastvrije kerk. De eerste oecumenische dienst werd gevierd op 23 december 1984.
Wilt u meer weten over dit gebouw en de zondagse vieringen kunt u contact opnemen met
Rooms-Katholieke parochie St. Bonifatius: pastoor S.L. Koppers, tel. 036-5353058
Protestantse Kerk Nederland Gemeente Almere Stad West: ds. T. Buurma, tel. 036-5368856
Klokkentoren
Kerkzaal
Het altaar/liturgisch centrum
Antependia
wit
is de feestkleur, de kleur van de reinheid: deze zien we met Pasen en met Kerst
rood
is de kleur van het bloed, van het vuur en van de liefde: deze zien we met Pinksteren
paars
is de kleur van boete, bezinning en inkeer: deze kleur zien we in de voorbereidingstijd op Kerst (Advent) en op Pasen (veertigdagentijd)
groen
is de kleur van de hoop en het leven: deze zien wij tijdens de overige vieringen.
Menora
Glastableautjes
Rechts van het altaar ziet u 15 glastableautjes, de oecumenische kruisweg, vervaardigd door Jean Kamps. Deze kunstenaar heeft lang in Afrika gewoond en gewerkt, de invloed hiervan is in dit ‘geschilderd evangelie’ terug te zien. De 15 tableautjes vormen een geheel maar ieder tableau heeft een eigen voorstelling.
De middelste rij vormt de kern van de kruisweg, zoals die in Katholieke kerken te zien is, maar de eerste en de derde rij komen in de traditionele kruisweg niet voor. Vandaar de naam oecumenische kruisweg. Wel zijn alle 15 paneeltjes bijbelse voorstellingen met uitzondering van het negende paneeltje, waarop Veronica met een doek het gelaat van Jezus afwist.
Drieluik
Iets meer naar rechts ziet u aan dezelfde muur een drieluik, gemaakt door leden van de Protestantse Gemeente. Dit drieluik is een uitbeelding van de thema’s van het Conciliair Proces: Gerechtigheid, Vrede en Heelheid van de Schepping.
Om het bewustwordingsproces en de mentaliteitsverandering te symboliseren die door het Conciliair Proces worden nagestreefd, is gekozen voor drie echte deuren met aan de buitenkant het (negatieve) tegenbeeld en aan de binnenkant het (positieve) beeld van een thema. Om naar het positieve, hoopvolle beeld te komen, moet de deur met het tegenbeeld opengemaakt worden. Na de opening van deze deur wordt dan een hoopvolle, nieuwe wereld zichtbaar. Op deze manier nodigt het drieluik een ieder uit de weg te gaan die hoop en toekomst biedt. Het is een inspirerende ontdekkingsreis die letterlijk handen en voeten is gegeven. Deze beweging wordt in de zondagse viering naar voren gebracht in het smeekgebed en het Gloria.
De eerste deur
Gerechtigheid
Tegenbeeld: echte gevangenisdeur met handen die door tralies steken, symbool voor mensen die op welke manier dan ook beperkt zijn of worden.
Beeld: gedeelte uit de Bergrede (zaligsprekingen van Jezus als hoop en troost voor mensen die nu beperkt worden in hun mogelijkheden).
De tweede deur
Vrede
Tegenbeeld: kanonneerboot met een machteloze hand uit het water. Uitbeelding van het ‘anonieme’ geweld waardoor weerloze mensen worden getroffen.
Beeld: fotocollage van kinderen bij ‘de Lichtboog’ die witte ballonnen oplaten, teken van hoop op een toekomst in harmonie met elkaar en verwachting van vrede.
De derde deur
Heelheid van de schepping
Tegenbeeld: een kwetsbare blote voet op een aardlaag met afval; symbool van onze wegwerpcultuur met de mens als dader en medeslachtoffer.
Beeld: een tropisch regenwoud; symbool van onaangetaste natuur.
Stilte centrum/Mariakapel
De Lichtboog is gebouwd door en voor de Protestantse en de Rooms-Katholieke kerkgemeenschap. Dit wordt enerzijds duidelijk door het feit dat het een sober kerkcentrum is en anderzijds door het feit dat er achter het altaar een Mariakapel is. Voor de protestanten is dit een stilte ruimte.
Het orgel
Het orgel, gebouwd in een stijl zoals die in de 18e eeuw in het noorden van ons land gebruikelijk was, is vervaardigd door de firma Van Vulpen uit Utrecht. Het wordt gebruikt ter ondersteuning van de erediensten, maar er kunnen ook orgelconcerten op gegeven worden. Hiervoor waren enkele extra registers nodig.
De samenstelling is:
Het Hoofdwerk
Prestant 8, Holpijp 8, Octaaf 2, Sesquialter, Mixtuur en Trompet 8.
Het Bovenwerk
Gedekt 8, Prestant 4, Roerfluit 4, Woudfluit 2, Nasard, Vox human en Tremulant.
Het Pedaal
Bourdon 16, Prestant 8 en Bazuin 16.