Home » Preekarchief » preken 2016 » 24 december 2016 Gez. viering

24 december 2016 Gez. viering

OVERWEGING GEZINSVIERING KERSTMIS,
ST. BONIFATIUSPAROCHIE, ALMERE, 24 DECEMBER 2016

Wie van jullie heeft deze week zijn nagels gelakt? Voor de meeste meisjes waarschijnlijk niet zoveel bijzonders, maar voor veel jongens natuurlijk wel. Ik heb het natuurlijk over de nagellakactie van de kleine Tijn. Wij hebben deze week Tijn en zijn vader leren kennen toen zij mee wilden doen aan de actie voor zieke kinderen met longontsteking. Veel kinderen gaan in de derde wereld daaraan dood en toen zei de papa van Tijn dat zij hun nagels zouden lakken voor een paar euro en dat geld zou dan naar die zieke kinderen gaan. Maar wat de mensen nog het meest ontroerde was het feit dat Tijn ook heel erg ziek is en waarschijnlijk niet lang meer te leven heeft. Ik denk dat daardoor iedereen geraakt werd door deze nagellakactie. Allerlei bekende en onbekende Nederlanders gingen prompt hun nagels lakken. Paars, rood, groen, zwart, noem maar op. Sommigen gaven elke nagel een andere kleur en voor elke nagel gaven ze wat aan de actie. En zo werd in een mum van tijd 1,5 miljoen euro opgehaald. Wildvreemde mensen begonnen elkaar te herkennen aan hun gelakte nagels. Waar ze eerst straal aan elkaar voorbijliepen gingen zij elkaar nu vriendelijk begroeten. Het leek wel of Nederland plotseling een grote familie was geworden!

Nou, dat is wel eens anders geweest. Deze week was er ook nog een grote aanslag in Berlijn en toen stonden veel mensen met gebalde vuisten tegenover elkaar. Ze voelden zich helemaal niet als een grote familie. De mensen worden ook bang door dit soort dingen en gaan elkaar argwanend aankijken. ‘Ben jij er ook zo een? Hoor jij daar ook bij?’, hoor je ze dan denken. Maar dat is helemaal fout natuurlijk.

En dat is ook niet waar het kerstfeest over gaat. Het kerstfeest gaat over samen een worden rond het kindje Jezus. Wij zijn allemaal welkom in die stal van Bethlehem waar Jezus in geboren is. Zojuist hoorden we die ontzettend lange lijst met namen, het waren allemaal familieleden van Jezus. Veel van die namen konden we maar met moeite uitspreken, zo moeilijk waren ze, maar ze hoorden wel allemaal bij elkaar. En zo ging de lijst door tot aan Jezus.

En daarna? Hield die lijst daarna op? Je zou haast zeggen van wel, maar dat is toch niet waar. Want die lijst ging door en gaat door, tot op de dag van vandaag. Jij en ik staan namelijk ook op die lijst. Want wij staan op die lijst omdat wij ook welkom zijn en erbij horen en proberen een beetje op Jezus te lijken. We zijn natuurlijk geen letterlijke familie van Jezus, maar wel een soort geestelijke familie als wij doen wat Hij heeft gedaan. En het mooie is: iedereen kan tot die geestelijke familie behoren. Mensen uit Afrika, uit Azië, Amerika en Europa. Iedereen is welkom waar je ook vandaan komt. En dan groeit er als het goed is zoiets als wij deze week rond de nagellakactie van Tijn zagen: wildvreemde mensen hebben plotseling het gevoel dat zij bij elkaar horen en samen iets goeds kunnen doen.

En daar is het om te doen. Daarvoor is Jezus naar de aarde gekomen: om een voorbeeld te geven hoe mensen goed kunnen zijn voor elkaar en om ons dichter bij God te brengen. Wij als mensen kunnen niet bij God komen, die is veel te hoog en heilig. Maar door Jezus lukt ons dat wel. Daarom is Hij in ons midden gekomen, als een klein baby’tje en heeft Hij de mensen ontroerd. Net zoals de kleine Tijn deze week de mensen ontroerde! Hebben jullie gezien hoe Tijn heel aandachtig en zorgvuldig de nagels lakte van die wildvreemde meisjes en jongens? Het ontroerde mij echt. Zoals het Kind van Bethlehem mij ontroert en aanspoort om iets goeds te doen voor mijn medemens. Zullen wij dat weer proberen?
Ik wens jullie een zalig Kerstfeest.

Amen.
© 2016 Sandor Koppers