Home » Preekarchief » Preken 2017 » 8 januari 2017

8 januari 2017

OVERWEGING HOOGFEEST OPENBARING DES HEREN, ST. BONIFATIUSPAROCHIE, ALMERE, 8 JANUARI 2017
(Jes. 60,1-6 en Mt. 2,1-12)(A)

Stel je eens voor, stel je eens voor dat alle inwoners van Almere, alle jongens en meisjes, vrouwen en mannen op een kwade dag allemaal in vrachtwagens worden geladen en uit Almere worden gevoerd. Het is haast niet voor te stellen, maar ik zeg je, het kan. En voor sommige steden is dat ooit eens gebeurd. Stel je eens voor: alle huizen leeg, alle scholen leeg, het ziekenhuis leeg, de kerk leeg, de straten leeg, de speelplaatsen leeg. Niemand meer aanwezig. Je zult zien dat Almere dan heel snel heel stoffig wordt en dat de wind en de regen en de vorst dingen kapot maken (die natuurlijk niet meer gerepareerd worden). Je zult zien dat Almere dan een spookstad wordt.

En dan, na vele jaren wachten, mogen de inwoners van Almere weer terug. Je kunt je voorstellen dat dat een geweldige file veroorzaakt op de A6 en de A27, maar ook op de dreven en toegangswegen tot de stad en de treinen overvol. En je zult zien dat de mensen dan van alles mee gaan nemen waarvan ze denken dat zij daar wat aan hebben of wat ze mooi vinden. De eerste mensen die Almere dan binnenkomen beginnen meteen met het herstellen van de woningen, scholen en speelplaatsen. Overal zijn er dan bouwactiviteiten en herstelwerkzaamheden. Vrachtwagens en treinen rijden af en aan. En niet alleen de originele bewoners van Almere komen terug, er zullen dan vast en zeker ook andere, nieuwe bewoners naar Almere toe komen. Je zult zien: het wordt een drukte van belang!

Zoals ik al zei: dit is al eens gebeurd. Dit is al eens gebeurd en wel meer dan 2500 jaar geleden. Heel lang geleden dus. Maar wel waar gebeurd. Het ging toen over het wegvoeren van alle inwoners van de stad Jeruzalem naar een heel ander land, naar Babylon. Ze werden bijna allemaal weggevoerd en pas na zo’n dertig jaar mochten ze weer terug. En ja, wat er toen gebeurde hoorden wij zojuist in de eerste lezing. Als je goed hebt geluisterd dan hoorde je dat de mensen hartstikke blij waren. Ze sprongen op van vreugde. Hiephoi wij mogen terug. Overal is het ellende, maar wij, wij mogen terug naar onze geliefde stad. En wij niet alleen. Allerlei mensen willen met ons mee en onze mooie spullen krijgen wij ook terug en nog veel meer. We krijgen ook nog allerlei nieuwe mooie spullen. Goud om te dragen en om mee te betalen en wierook om God mee te loven. En nog veel meer. Heerlijke parfum om lekker te ruiken. Het is geweldig wat ons overkomt. Iedereen is blij. Ja, waar gebeurd.

Wat ook waar gebeurd is dat er drie heren bij Jezus op kraamvisite kwamen. Drie heren. Soms worden ze wijzen genoemd, maar ook vaak koningen. We weten niet zo gek veel van ze. Maar ze kwamen hoogstwaarschijnlijk uit Babylon, dus dat land waar de inwoners van Jeruzalem tegen hun zin naartoe waren gestuurd! Maar nu brengen die wijzen dus een beleefdheidsbezoek. Ze hoorden niet tot de inwoners van Bethlehem of tot het joodse volk. Neen, het waren echt buitenstaanders. Maar ze waren dus wel nieuwsgierig. Ze hadden iets gehoord en gelezen, en nu wilden zij zelf eens uitzoeken wat er allemaal gebeurd was en wat er aan de hand was. En dus zijn ze op pad gegaan. En voorname mensen van toen gingen dan per kameel. En ja, ze gingen Jezus bezoeken. Over Hem hadden zij tal van verhalen, over een koning die geboren zou worden en die alles beter zou maken. Ze hadden niet veel aanwijzingen, alleen een ster die zo helder was dat je hem duidelijk kon zien en kon volgen. Die ster was het teken dat er een nieuwe koning geboren was, dat wisten zij uit hun boeken. En dus gingen zij op weg en na vele omwegen kwamen ze op hun bestemming en vonden het kindje Jezus. En omdat Jezus zo voornam was, gingen zij voor Hem knielen. En ja, zij waren in hun land rijk en voornaam en dus hadden zij dure geschenken bij zich om aan het kindje Jezus aan te bieden. Goud, wierook en mirre.
Zij boden Jezus kostbare geschenken aan. Nou dat goud duur is weten wij allemaal. Veel mensen zien het goud dan ook als een teken dat Jezus de nieuwe koning is, het is daarom echt een geschenk geschikt om aan een koning te geven. Maar Jezus is ook God, de Zoon van God, daarom krijgt Hij wierook, om God te eren. En tenslotte kreeg Jezus ook mirre en mirre werd vroeger gebruikt om een dode netjes te verzorgen, mooi te maken. Dat heet met een moeilijk woord ‘balsemen’. Dat kostbare spul kreeg Jezus omdat Hij uiteindelijk aan het kruis zou sterven. Wij zouden misschien liever wat anders krijgen, maar in die tijd waren dit kostbare en belangrijke geschenken die aangaven dat de drie wijzen echt door Jezus waren geraakt en dat de geboorte van Jezus hen echt veranderd had. Vandaar dat deze heren langs een andere weg teruggingen. Misschien letterlijk, maar zeker ook figuurlijk: het waren andere mensen geworden door de ontmoeting met Jezus.

Amen.
© 2017 Sandor Koppers