Home » Preekarchief » preken 2018 » 2 april 2018 E.C.

2 april 2018 E.C.

OVERWEGING EERSTE COMMUNIEVIERING, ST. BONIFATIUSPAROCHIE, ALMERE

Jullie gaan vandaag jullie eerste communie doen. Weken zijn jullie bezig geweest om jullie voor te bereiden op deze mooie grote dag. Jullie hebben een mooie map gekregen met daarin allerlei verhalen uit de Bijbel. Wie kan de mensen in de kerk vertellen welke verhalen we allemaal hebben gehoord? Verhalen over Mozes en natuurlijk over Jezus. Want Jezus is voor ons het belangrijkste.
Wie kan zeggen waarom Jezus nu zo belangrijk is? Omdat Hij de Zoon van God is! God zit helemaal boven in de hemel. Maar Hij heeft zijn Zoon Jezus gezonden om ons te helpen, om ons voor te doen hoe we moeten leven: dus geen fouten maken, weet je wel dat verhaal van de tien geboden, dat we ons daaraan moeten houden. Mensen maken namelijk heel veel fouten. En Jezus heeft ons laten zien en voorgedaan hoe we anders kunnen leven.

Denken jullie dat iedereen van Jezus hield? Je zou zeggen van wel, maar het was helaas niet zo. Het was zelfs zo erg dat ze Hem dood wilden hebben en op een gegeven moment is dat nog gelukt ook en toen hebben ze Hem aan het kruis geslagen en dood gemaakt. Maar God was er gelukkig ook nog: die heeft Hem met Pasen, dat was gisteren dus, weer levend gemaakt. Dan zul je misschien zeggen: hoe kan dan nou? Dood is toch dood. Maar als je goed geluisterd hebt bij alle verhalen, dan weet je dat voor God niets onmogelijk is. God kan alles. Lees de verhalen uit jullie map daar maar op na.

Nu hoorden jullie net het verhaal over het zout en het licht. Dat Jezus de mensen vertelde dat zij ‘zout voor de aarde’ moeten zijn en ‘licht voor de wereld’. Dat was wel even een vreemde uitspraak van Jezus, hè. Wat zout is weten we wel. De eerste communicantjes die nog niet gedoopt waren kregen een paar weken geleden bij hun doopsel ook een beetje zout in de mond. Dat was natuurlijk nou niet bepaald lekker. Maar toen ik vanmorgen een lekker gekookt eitje bij mijn broodje at vond ik zout erop toch ook wel lekker! Zout geeft namelijk wel smaak aan het eten en het is handig om dingen goed te houden. Vroeger waren er nog geen vrieskisten en zo. Maar Jezus vertelde aan de mensen ook nog dat zij het ‘licht voor de wereld zijn’. Dat zijn leerlingen zich dus niet moeten verstoppen, maar licht en warmte moeten geven en de wereld vrolijker moeten maken. Precies zoals die kleine lampjes die jullie hier binnenbrachten. Door die lampjes wordt het toch een beetje lichter in de kerk. En in de wereld! En jullie kunnen daarbij helpen.

Nu gaan jullie strakjes voor het eerst deelnemen aan de tafel van Jezus, dan doen jullie plechtig gezegd je 1e Communie. Jezus hield vlak voordat ze Hem gevangen gingen nemen ook een maaltijd met zijn vrienden. En toen heeft Hij gezegd dat zijn vrienden dat moeten blijven doen, ook als Hij er niet meer zou zijn. En als ze dan samen een maaltijd zouden houden, dan moesten ze denken aan Jezus: hoe Hij geleefd heeft en hoe ze Hem hebben doodgemaakt. Maar ook vooral hoe God Hem weer heeft levend gemaakt. Dus aan beide dingen moesten ze denken en dan… als ze aan Hem zouden denken, dan zou Hij er zelf zijn. Dan zouden ze Hem zelf kunnen ontmoeten… Daarom is je 1e Communie doen zo speciaal: je kunt Jezus zelf ontmoeten.

Maar alvorens wij dat gaan doen moeten we eerst nog wel even onze ogen en oren openen om de verhalen van Jezus goed te kunnen lezen en begrijpen. We moeten onze voelsprieten uitsteken. Mag ik daarom… vragen om de voelsprieten op de slak te plakken.

En voelsprieten betekenen ook voelen en zien dat een ander jou nodig heeft en dat betekent willen leven zoals Jezus dat heeft gedaan, door goed te zijn. Jullie kunnen daar meteen mee beginnen door een klein cadeautje (lampje?) aan je papa of mama te geven of zomaar aan iemand anders die je lief vindt.

© 2018 Sandor Koppers