Home » Preekarchief » preken 2018 » 2 december 2018 gv

2 december 2018 gv

OVERWEGING GEZINSVIERING EERSTE ZONDAG VAN DE ADVENT, ST. BONIFATIUSPAROCHIE, ALMERE

Zijn jullie al een beetje zenuwachtig? Want aanstaande woensdag is het Sinterklaas, hè!
Hebben jullie je schoen al een keer neergezet? En zat er wat in?

Ik vond het toen ik klein was altijd ontzettend spannend. Vol verwachting klopte mijn hart!

Nu zijn wij in de kerk ook een beetje zenuwachtig. Een beetje gespannen. Wie weet waarom wij gespannen zijn? Omdat we de geboorte van Jezus verwachten!

En met de geboorte van Jezus zal alles veranderen. Ja, want Hij is de Zoon van God en als Hij straks groot is dan zal Hij alle sombere lelijke dingen overwinnen, zelfs het meest nare wat er bestaat: de dood.

We zien als we goed kijken heel veel mooie dingen, maar helaas ook veel slechte nare dingen.
Wat zijn bijvoorbeeld nare dingen in het leven? Oorlog, honger, dorst, moeten vluchten, maar ook overstromingen, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, noem maar op. Heel veel nare dingen die gebeuren en heel veel nare dingen die mensen elkaar aandoen. Mensen doen elkaar dus ook vaak pijn. Op allerlei manieren. Dat maakt het leven zwaar. En dan heb je dus nog de dingen waar niemand iets aan kan doen zoals een aardbeving.

Maar is er dan niets wat wij kunnen doen? Is het alleen maar afwachten op wat er komen gaat? Kunnen wij alleen maar op onze handen zitten? Is dat de betekenis van advent?

Neen! Wij kunnen wel degelijk wat doen! Wij kunnen wel degelijk onze handen uit onze mouwen strekken!

Wij kunnen wel degelijk wat doen om het leven van andere mensen aangenamer te maken. Hoe? Door te delen met elkaar! Door oog te hebben voor elkaar! Door oor te hebben voor wat een ander zegt! Want als je goed kijkt dan zie je waar je kunt helpen. En als je goed luistert dan hoor je wat een ander eigenlijk zegt. Dat hij jouw hulp en jouw liefde nodig heeft.

En ja, dan komt er misschien echt een beetje vrede omdat we beter met elkaar delen. Dan overwinnen wij de hindernissen en blokkades op de wegen. En dan bouwen we stapje voor stapje aan een wereld van vrede en veiligheid en eerlijkheid voor iedereen. Een wereld waar iedereen gelijk is en gelijke kansen heeft.

Ja, die wereld is nog een beetje toekomstmuziek. Maar toch dromen wij in de kerk elk jaar van die wereld. Want wij geloven dat die betere wereld met de geboorte van het kindje Jezus begonnen is. Heel klein nog, maar toch…

En vandaag op deze eerste zondag van de advent zitten wij er weer even aan te denken. Te denken aan dat Koninkrijk van God. En aan de weg daar naartoe. Dat is een lange weg. We moeten dus volhouden en niet opgeven. De profeten porren ons steeds op om vol te houden. En hier in de kerk worden wij ook opgepord. Maar het gaat gebeuren. Ooit!

Amen.
© 2018 Sandor Koppers