Home » Preekarchief » preken 2018 » 21 mei 2018

21 mei 2018

OVERWEGING GEZINSVIERING TWEEDE PINKSTERDAG, ST. BONIFATIUSPAROCHIE

(Joh. 20,19-23)

Hebben jullie wel eens gezien dat een kindje werd geboren? Hoe het kindje soms even bij de voetjes wordt gepakt en een paar tikjes op de billetjes kreeg? Ja, dan denk je misschien: dat mag toch niet, dat is toch zielig. Maar, nee, dat is om te zorgen dat kindje gaat huilen en dat de longetjes van het kindje opengaan zodat het kindje gaat ademhalen! Het kindje moet ademhalen, want anders gaat het dood.

Nou ja, jullie weten dus allemaal dat je zonder adem niet kunt leven. Hoe lang kun je zonder adem? Nou, ik niet zo lang. Vroeger kon ik een heel stuk onder water zwemmen, maar dat lukt nu niet meer.

Je hebt dus lucht, adem nodig om te leven. Maar wist je dat je ook lucht, adem nodig hebt om te spreken. Of om geluid te maken. Geluid te maken op bijvoorbeeld het orgel. Het orgel is eigenlijk een hele serie fluiten waar door elke fluit, elke pijp, lucht geblazen wordt en die lucht maakt in elke pijp een ander geluid. Adinda kan dat nu even laten horen.

Vragen een aantal toetsen aan te raken en (als het lukt) ook door te spelen terwijl de luchttoevoer uitgeschakeld wordt
Of anders Gera eventueel vragen op haar fluit te blazen en langzaam te starten en te stoppen

En zo werkt het ook in onze menselijke stem: ook door moet lucht langs onze stembanden om geluid te kunnen maken. Lucht, adem is dus heel belangrijk voor het leven. Zonder adem geen leven!

Nu hoorden wij ook een fragment uit het Scheppingsverhaal: hoe God de mens had geboetseerd en hoe het levenloze poppen bleven, koud en stijf. En pas toen Hij zijn eigen adem in hen blies toen pas werden zij levende mensen, warm en soepel. Daarom zeggen we ook dat onze adem eigenlijk van God zelf afkomstig is. En da God ons leven geeft.

En toen was daar een hele tijd later Jezus. Wat dachten de mensen van Jezus? Dat Hij de Zoon van God was, dat Hij God zelf was.

En wat deed Hij als Zoon van God? Hij bracht leven onder de mensen!
Kijk maar naar de verhalen die over Jezus zijn opgeschreven: het verhaal van de wonderbare broodvermenigvuldiging, hoe hongerige mensen genoeg te eten kregen zodat ze niet dood gingen van de honger. En kijk naar het verhaal over de genezing van de lamme: door het woord van Jezus kon hij weer lopen, kon hij weer verder gaan met zijn leven! Telkens bracht Jezus leven waar er geen leven was. Precies zoals God, de Schepper.

En wat hoorden we vandaag? Dat Jezus blies over zijn leerlingen en over Maria en de andere aanwezige vrouwen! En wat konden zij toen doen? Zij konden leven brengen en geven aan de mensen die om een andere reden dood waren: door de fouten die zij hadden gemaakt te kunnen vergeven zodat zij opnieuw konden beginnen en weer verder konden gaan met hun leven.

En dat is dus wat wij vieren: dat door de kracht van Gods Geest er weer nieuw leven mogelijk is, een nieuw begin. Ook een nieuw begin voor de Kerk die de boodschap van Jezus kon gaan doorvertellen.

Amen.
© 2018 Sandor Koppers