Home » Preekarchief » preken 2018 » 21 oktober Gezinsviering

21 oktober Gezinsviering

KORTE OVERWEGING GEZINSVIERING

Die leerlingen van Jezus dachten: wij zijn de beste vrienden van Jezus, dus die wil ons vast wel een bijzonder plekje geven in de hemel. Want ja, je bent de beste vriend of niet…

Maar wat zegt Jezus dan? Dat als je op Jezus wilt lijken en dicht bij Hem wilt zijn in de hemel, dat je dan op aarde de mensen moet helpen. Dat je op aarde voor de mensen en dieren moet zorgen. Dat je dienaar moet zijn. En in het woord dienaar zit het woordje dienen: dat je de ander dus moet helpen.

Maar wat doen de mensen vaak? Vaak willen de mensen de baas spelen over de anderen. Vaak willen ze macht uitoefenen over anderen. En weten jullie wat macht uitoefenen over een ander is? Vaak is dat helemaal niet leuk. Vaak doet het mensen pijn en verdriet. Vaak worden mensen daardoor bang en verliezen zij hun vertrouwen in anderen. Soms verliezen ze zelfs hun vertrouwen in hun papa of mama, in de juf of meester op school, of in de politieman of vrouw en soms verliezen ze ook hun vertrouwen en hun geloof in Jezus en in God en in de priester. Terwijl die er juist voor moet zorgen dat iedereen veilig is en van Jezus kan gaan houden!

Dus verkeerde dingen doen als papa of mama, juf of meester of pastoor kan heel erg zijn. Want al die mensen moeten ervoor zorgen dat de kleintjes veilig zijn en rustig kunnen opgroeien. En weet je waar het dan altijd over gaat? Over macht, over de baas willen spelen!

Maar de leerlingen van Jezus mogen zo niet zijn, want Jezus zegt: ‘Wie onder u groot wil worden, moet dienaar van jullie zijn. En wie van jullie de eerste wil zijn, moet de slaaf van allemaal zijn’. Dus dat moeten wij proberen te doen. En ik zeg je, dat is niet altijd makkelijk, want wij spelen allemaal wel eens de baas over een ander.

Nu is het dit weekend ook Wereldmissiedag. Dat betekent dat we allemaal, van over de hele wereld, heel goed moeten gaan kijken of wij nog ergens kunnen helpen. Dus of er nog ergens een volk of een land is waar het slechter is dan hier. Dit jaar willen we eens kijken naar een land in Afrika: Ethiopië.

Ethiopië ligt in oostelijk Afrika. Het is een heel groot land, veel groter dan Nederland. En er wonen al heel lang mensen die Jezus kennen en erg van Hem houden. Maar helaas is er daar ook een dictator, een hele strenge, nare man, die de baas over de mensen wil spelen zonder met hun rekening te houden. En dus is daar een burgeroorlog ontstaan en vechten allerlei mensen met elkaar. En allemaal willen ze de baas spelen over de ander. En misschien zijn ze ook wel jaloers zoals Harbay was in het eerste verhaal. Harbay dacht dat zijn ouders veel meer van Lalibela hielden dan van hem. Dat was waarschijnlijk helemaal niet zo. Maar hij zat daar maar steeds aan te denken. En dus werd hij jaloers en dacht hij: als ik Lalbela uit de weg zou kunnen ruimen, dan word ik uiteindelijk de baas en dan zorg ik wel dat iedereen van mij gaat houden. Helemaal fout gedacht dus. Maar o zo menselijk. Gelukkig weet Jezus precies wat wij mensen zo allemaal in ons koppie denken. Hij kent ons door en door. Dat geeft ons vertrouwen dat Hij ons ook wel een beetje begrijpt én dat Hij ons ook wel weer wil vergeven voor de fouten die wij maken.

Maar we moeten wel ons best blijven doen, hoor! Elkaar te helpen en te dienen. Elke dag!

Amen.
© 2018 Sandor Koppers