Home » Preekarchief » preken 2018 » 24 december 2018 GV

24 december 2018 GV

OVERWEGING GEZINSVIERING KERSTMIS, ST. BONIFATIUSPAROCHIE, ALMERE

24 DECEMBER 2018 (Lc. 2,1-14) 

Ik las laatst een verhaal van een oude man. En die man had vlak voordat hij ging sterven een mooie brief geschreven aan zijn kinderen en kleinkinderen. In die brief had hij geschreven over hoe het ging toen zij geboren werden en hij had geschreven dat zij lief voor elkaar moesten blijven en hun best zouden moeten doen om de wereld een beetje beter achter te laten dan toen zij geboren waren. De wereld een beetje beter achterlaten dan toen zij geboren werden.

Ja, wat is dat eigenlijk? De wereld beter achterlaten dan toen je hem aantrof? Daar moet je wel wat voor doen. En je zou de weg naar die betere wereld kunnen vergelijken met een berg die je moet beklimmen. Er zijn heel wat kinderen die tegenwoordig op wintersport gaan. Nou, die kinderen weten dus heel goed wat bergen zijn. En hoe je in de winter met de skiliften naar boven kunt komen. Dat gaat redelijk makkelijk. Je moet alleen soms even wachten. Maar als je lopend naar boven moet gaan is het heel zwaar. Sommige stukken zijn zo steil, die kun je alleen klimmend en klauterend beklimmen. En ja, dat doet een bergbeklimmer. En geloof me, dat is topsport. Heel zwaar en ook best gevaarlijk. Want het is ijskoud en er staat vaak een harde wind.

De wereld beter achterlaten dan toen je geboren werd. Met Kerstmis vieren we geboorte van Jezus. Van Jezus weten we zeker dat Hij de wereld beter heeft achtergelaten dan toen Hij hem aantrof. Ja, want tijdens zijn leven heeft Hij heel veel goede dingen gedaan en gezegd. Hij heeft zieken beter gemaakt, hongerige mensen te eten gegeven, dorstige mensen te drinken. Je zou kunnen zeggen dat Hij ons met die dingen het koninkrijk van God heeft laten zien. Door Hem hebben wij even die berg beklommen en zijn we even bovenop de top geweest. Hij is de bergbeklimmer die ons even bovenop de top heeft gebracht. Maar we kennen ook de afloop van zijn leven, toen, helemaal aan het eind van zijn leven, is Hij dood gemaakt én op de derde dag uit de dood opgestaan. En juist omdat Hij uit de dood is opgestaan is er heel veel veranderd. En is er heel veel duidelijk geworden. Jezus heeft ons niet alleen iets van het koninkrijk van God laten zien, daar bovenop die berg, maar ook dat God ontzettend veel van ons houdt. God houdt van de mensen, Hij houdt van ons, van jou en van mij. Hij houdt van ons allemaal. Want wij zijn zijn kinderen! Daarom heeft God Jezus uit de dood opgewekt. En ja, dat geeft mij ontzettend veel hoop en energie.

Hoop en energie om ook te proberen de wereld beter achter te laten dan toen ik geboren werd. Ja, en hoe kan ik dat doen? Dat kan ik op verschillende manieren doen. Door bijvoorbeeld wat voor het milieu te gaan doen en proberen wat minder vlees te eten, want dan zijn er minder koeien en varkens nodig die met hun mest het milieu vervuilen. En door bijvoorbeeld in een elektrische auto te rijden en niet in een diesel of benzine auto te rijden. Door mijn huis goed te isoleren en geen aardgas meer te gebruiken om mijn huis te verwarmen maar stadverwarming of aardwarmte. Door zonnepanelen op mijn dak te zetten en zelf energie op te wekken. Op al die manieren kan ik mijn steentje bijdragen om de wereld een beetje beter te maken dan toen ik geboren werd. Maar ook natuurlijk door te proberen Jezus na te volgen in zijn liefde voor de medemens.

Er zijn dus tal van manieren waarmee ik kan proberen de wereld een beetje beter te maken dan toen ik geboren werd. En ja, met Kerst vieren we dat God de eerste stap heeft gezet op die weg naar het koninkrijk. En wij? Wij mogen meedoen, want Hij houdt van ons.

Zalig Kerstfeest.
Amen.
© 2018 Sandor Koppers