Home » Preekarchief » Preken 2015 » 24 december 2015 GV

24 december 2015 GV

OVERWEGING GEZINSVIERING KERSTAVOND,
ST. BONIFATIUSPAROCHIE, ALMERE, 24 DECEMBER 2015

Als jullie wel eens met de auto in de bergen zijn geweest dan weten jullie dat je nooit zo in een rechte lijn naar de top van de berg kunt gaan. Dat is veel te hoog en veel te steil. Dan kan geen auto aan. Bovendien ligt die rechte weg naar boven vol met rotsen en bezaaid met bomen en snelstromende rivieren. Nee, om naar boven te komen moet er een slingerweg worden aangelegd, vol met haarspeldbochten en soms met tunnels en bruggen. En dan, na een hele lange rit kun je op de top komen. Maar die weg naar boven is wel ontzettend lang. Dat is dus helemaal niet zo handig. Maar het is nu eenmaal zo.

Nu kan ons leven ook iets weg hebben van een steile berg vol met rotsen en obstakels. Wij kunnen het zo druk hebben met van alles en nog wat dat wij helemaal niet toekomen aan de echt belangrijke dingen van het leven. Dan zijn we altijd maar bezig met alleen maar de dingen die wij zelf leuk vinden en letten niet op wat anderen misschien nodig hebben. Dan maken we steeds weer dezelfde fouten en het lukt maar niet om daarvan af te komen. Dan hebben we geen zin om een ziek iemand te bezoeken of met een nieuw kindje in ons klas te gaan spelen, gewoon omdat we liever onze eigen zin willen doen. Al dat soort dingen kun je op een bepaalde manier rotsen en obstakels noemen want ze houden ons af van de echt belangrijke dingen.

En ze houden ons af van God. Want ja, voor God hebben we natuurlijk helemaal geen tijd. Dat is nu, maar dat was vroeger ook zo. En vroeger waren er mannen en vrouwen die de mensen dan opriepen hun leven te beteren. Dus meer aandacht te hebben voor de zieken en armen en vreemdelingen. En meer aandacht te hebben voor God. Zulke mensen noemen wij vaak profeten. En een van die profeten was Johannes de Doper. Wij hoorden zojuist het verhaal over hoe blij zijn vader Zacharias was bij de geboorte van zijn zoon Johannes. Hij sprong een gat in de lucht. Want, wist Zacharias, deze Johannes zal een heel bijzonder iemand zijn: hij zal de mensen oproepen hun leven te beteren en de weg vrijmaken naar iemand die nog belangrijker is, Jezus. Hij zal dus als het ware de slingerweg naar Jezus wat rechter maken en makkelijker. Want wist Johannes, de mensen moesten toch echt bij Jezus zijn!

Maar waarom moesten ze nou zo per se naar Jezus toe? Waarom? Omdat Jezus iets zou gaan doen wat geen enkel ander mens kan doen. Jezus noemen wij de Zoon van God. Wij geloven dat God als een klein kindje geboren is in een stal in Bethlehem. En dat kleine kindje, het kindje Jezus, zal later als Hij groot is iets gaan doen wat, zoals ik net al zei, geen enkel ander mens kan doen.

Hij zal voor ons een volgende weg openen. Want als we via Johannes de Doper bij Jezus zijn, dan zijn wij nog niet helemaal bij God de Vader. Dan zijn we pas halverwege. We hebben Jezus zelf nodig om bij God de Vader te komen. Wij moeten als het ware door Jezus heen om bij God de Vader te komen. Hij is een soort deur waar je doorheen moet om in het huis van de Vader te komen. Je kunt niet door de muur of door het raam, neen, alleen maar door de deur. En Jezus is de deur naar God toe. Dit is heel belangrijk om te onthouden. Dat Jezus de deur naar de hemel is. En wij kunnen door de deur als wij doen wat Hij van ons vraagt. En ja, daar hebben wij het net over gehad. Dat is de hongerigen voeden, de naakten kleden, de mensen met dorst te drinken geven, de zieken en gevangenen bezoeken, de vreemdelingen opvangen. Dat soort dingen doen. Maar ook andere mensen helpen of vergeven of zelf vergeving vragen voor foute dingen of hen vertellen over het geloof.
Als je dat allemaal doet wordt jouw weg vanzelf glad en vlak en loop je heel makkelijk de berg op naar God toe. Het begin is er: dat is het kerstfeest dat wij nu vieren. En wij moeten elke dag proberen te doen wat Jezus ons vraagt. Dan komt het allemaal goed.
Ik wens jullie allemaal een zalig Kerstfeest.

Amen.
© 2015 Sandor Koppers