Home » Preekarchief » Preken 2015 » 4 januari 2015 Gezinsviering

4 januari 2015 Gezinsviering

OVERWEGING GEZINSVIERING DRIEKONINGEN,
ST. BONIFATIUSPAROCHIE, ALMERE, 4 JANUARI 2015

Nog maar een week geleden waren er overal op de aarde ontelbare miljoenen mensen naar hun kerken gekomen om samen het grote feest te vieren van de geboorte van Jezus. Toen hoorden we dat er herders op het veld lagen die de wacht hielden bij hun kudden. En dat engelen hen vertelden dat er een kindje was geboren in een stal. En daarna hoorden we dat die herders snel opstonden om naar het kind in de stal te gaan.

En vandaag? Vandaag horen we een verhaal over drie wijzen uit het Oosten. Nu moet je bedenken dat het land Israël maar een klein landje is en dat er dus heel veel landen om Israël heen liggen. En heel ver van Israël vandaan woonden ook mensen. En sommige van die mensen waren heel goed in wat wij nu zouden noemen wiskunde en scheikunde en in astronomie. Zij wisten dus heel veel van het sterrenstelsel. En toen zij dus die heel speciale ster zagen, wisten zij dat er iets bijzonders ging gebeuren. En dat er een Koningskind geboren zou worden.

Een Koningskind niet in hun land, maar in het land Israël. Eigenlijk hadden zij daar dus helemaal niets mee te maken want ze hadden hun eigen koningskinderen, maar van dit Kind wisten ze dat het een bijzonder Kind was en dat zij er dus wel wat mee te maken hadden. Vandaar dat zij op reis gingen naar Israël, naar Jeruzalem.

En zo geschiedde het dus. Deze vreemde voorname heren van stand gingen op weg naar het Kind van Bethlehem. En zij brachten voorname bijzondere geschenken mee. Goud, wierook en mirre. En toen ontstond er een mooi tafereel. Er waren plotseling mensen met allemaal verschillende kleurtjes rond het Kindje Jezus. Zwart, donker getint, geel en wit. Plotseling waren alle mensen aanwezig.

En kijk eens om je heen. Als wij hier zo rond kijken lijkt het hier ook wel de stal van Bethlehem. Ook hier in de Lichtboog zien we allerlei mensen afkomstig uit allerlei verschillende landen. Normaal letten we daar misschien nooit zo op. Maar als we goed kijken zien we mensen uit Afrika, uit Azië, uit Zuid-Amerika en uit Noord-Amerika en uit Oost-Europa en uit Zuid-Europa. En uit West-Europa. Kortom uit alle continenten zijn er mensen die samenkomen in de Kerk om te luisteren naar de verhalen over God en om samen te bidden, samen te zingen en samen de Mis te vieren. Het maakt dus helemaal niet uit welke kleur je hebt of waar je misschien vandaan komt of wat je vader of moeder verdient of dat je goed kunt leren of misschien minder goed. Iedereen hoort erbij en iedereen is welkom!

Precies zoals in de stal van Bethlehem waar herders welkom waren, en zij stonden bekend als schorriemorrie, en wijzen uit het Oosten.

Daarom ben ik best wel een beetje trots op onze kerk hier in Almere. Waar ook iedereen welkom is ongeacht zijn kleur, zijn inkomen, zijn beroep of zijn afkomst. Als wij maar samen de Bijbel blijven lezen en samen de Mis blijven vieren. En samen blijven zingen en bidden. Want dan vallen alle verschillen weg en zijn wij één in het geloof in Jezus en in de Kerk.

Amen.
© 2015 Sandor Koppers