Home » Preekarchief » preken 2019 » 21 april 2019 GV

21 april 2019 GV

Gezinsviering, HOOGFEEST VAN PASEN. ST. BONIFATIUSPAROCHIE, ALMERE,

(Hand. 10,34a.37-43 en Joh. 20,1-9)(C)
Hebben jullie deze week die grote brand gezien in de Notre Dame in Parijs? Toen ik die prachtige oude kerk zag branden werd ik heel verdrietig. Ik ben er een paar keer in geweest en hij was heel mooi. En natuurlijk kennen we die kerk allemaal van de Disneyfilm ‘De klokkenluider van de Notre Dame’. Het zou toch ontzettend jammer zijn als die kerk zou instorten. Toen ik ’s avonds ging slapen was ik ook bang die ie in zou storten. Maar toen ik de volgende morgen wakker werd hoorde ik dat de Notre Dame gelukkig niet ingestort was en dat de brand was gedoofd. En toen verschenen allerlei filmpjes en foto’s op de televisie en op Facebook. Een foto viel mij vooral op. Dat was een foto van de binnenkant van de kerk met overal rokende troep op de grond, maar met heel helder op de achtergrond een prachtig gouden kruis. Het leek net of alles verbrand was behalve dat kruis. Merkwaardig, hè. Ik weet natuurlijk niet wat jullie daar allemaal in zien, maar ik zie er iets in dat de wereld, hoe zwaar vervuild die ook is, hoe groot de puinhoop ook is, dat het toch altijd doorgaat. Er komt altijd een nieuw begin. Er komt vast en zeker een nieuw begin voor de Notre Dame, want die gaan ze opnieuw opbouwen, maar ook in de natuur. Ja, na elk einde is er een nieuw begin.

Nu hoorden wij zojuist ook over een nieuw begin. Of wat was dat eigenlijk? Wat zag Maria Magdalena nu eigenlijk? Ze kwam bij het graf van Jezus. En wat zag ze daar? Dat de steen van het graf was weggerold!
En wat dacht ze? Dat Jezus uit het graf gestolen was!
Daar schrok ze natuurlijk van en ging dat natuurlijk snel aan Petrus en de leerlingen vertellen.

En wat deden Petrus en die andere leerling? Ze ging snel het graf inspecteren, want ze geloofden er niets van!
En wat zag Petrus? Hij zag de zwachtels liggen, maar ging niet naar binnen. Hij bleef dus buiten staan kijken.
En wat deed die andere leerling, de leerling die erg van Jezus hield? Hij zag dat de zwachtels er inderdaad lagen, maar dat de zweetdoek die het hoofd van Jezus had bedekt ergens anders netjes opgerold lag.
De naam van de andere leerling was Johannes. En van Johannes weten we dat hij direct geloofde toen hij het lege graf zag: hij zag aan de zwachtels en zweetdoek dat Jezus nooit gestolen kan zijn geweest, maar dat Hij inderdaad uit de dood moet zijn opgestaan zoals altijd al in de Bijbel stond. Johannes geloofde direct dat Jezus uit de dood is opgestaan.

Zouden wij ook zoiets kunnen geloven? Wat zouden wij denken als we bij het graf van iemand staan van wie we erg houden? En dat graf is leeg! Wat zou jij denken???? Misschien wel net zo als Petrus of als Maria Magdalena? Of zo als Johannes?

Wie draagt hier die bril? Maria Magdalena! Maar kon zij wel goed zien door die bril? Wat zien we als Maria Magdalena die bril afzet? Afbeelding!

Wat zien we daar? Een horizon! Een horizon met een opgaande zon, een nieuwe dag!
En wie is die opgaande zon? Dat is Jezus! Want was is er met Jezus gebeurd? Hij is uit de dood opgestaan. Hij heeft de dood overwonnen en daardoor is ook voor ons de dood niet meer het eindpunt, maar een nieuw begin, een nieuwe weg naar God toe.
Veel mensen vinden dat maar moeilijk om te zien, om te geloven. Maar als je net als Johannes goed kijkt naar de feiten en veel van Jezus houdt en Hem goed volgt dan zul je het zien en geloven.

Zalig Pasen. Amen.
© 2019 Sandor Koppers