Home » Preekarchief » preken 2019 » Overweging gezinsvering Hoogfeest van Kerstmis

Overweging gezinsvering Hoogfeest van Kerstmis

Ja, dan is het nu toch eindelijk uitgekomen: die droom van God

24 december 2019

Schriftlezingen: Jes. 52,7-10 en Lc. 2,1-14(C)

Ja, dan is het nu toch eindelijk uitgekomen: die droom van God. Het was vaak moeilijk. We durfden het vaak niet te geloven. Maar nu is het toch waar geworden: God is heel dichtbij ons gekomen. Niet als een boze strenge heerser, niet als een verwoestende storm of natuurkracht, neen, heel dichtbij als een baby’tje, als een mensenkind. Als mensen aan God denken, dan denken ze vaak aan geweld en vernietiging, aan dood en ondergang. Maar dat is helemaal niet waar! Als wij aan God willen denken, dan moeten wij denken aan het baby’tje in de stal van Bethlehem, dan moeten wij denken aan Jezus!

En daarom vieren wij feest vandaag. Hier maar ook overal op de wereld. Overal vieren mensen feest omdat God niet hoog boven in de hemel bleef, maar bij ons kwam in een kindje geboren in een stal. En dat kindje is natuurlijk nu nog maar klein, maar sommige mensen merkten wel dat Hij belangrijk was: de herders en de wijzen. Zij gingen allemaal naar die gammele stal om daar Jezus te gaan begroeten. Samen met hun schaapjes en met de os en de ezel. Want ja, het kleine kindje zou ooit groot gaan worden en dan grote belangrijke dingen doen. Dingen doen die echt een koning hoort te doen!

Was het allemaal een vrolijke boel toen? Neen, hoor. De mensen waren vaak heel arm en leden misschien wel honger. En ze moesten ook heel hard werken en heel veel belasting betalen. En Jezus is nog maar klein. Hij is nog maar een kind, een baby. En zoals jullie weten zijn baby´s heel kwetsbaar. Daar moet je als ouders heel goed voor zorgen. En dat deden Maria en Jozef dan ook. En toen Jezus zelf groot was, zorgde Hij weer voor anderen. Jezus was wat je noemt een zorgzaam type. Hij hielp toen Hij groot was iedere mens in nood.

Maar dat niet alleen. Hij was niet alleen een zorgzaam type. Hij was ook heel moedig. Hij was niet bang toen de soldaten later met zwaarden voor Hem stonden. Hij was ook heel open voor iedereen. Niemand schreef Hij af. Hij had een warm hart voor elke mens. En daarnaast was Jezus toen Hij groot was ook zeer trouw. En jullie weten wat trouw is, hè! Trouw ben je als je je vrienden niet in de steek laat. Terwijl iedereen dat wel doet, blijf jij bij hem. En zo bleek Jezus toen Hij groot was ook zeer dapper: Hij ging zijn kruis dragen helemaal tot het einde toe.

Dat zullen we allemaal later over Hem horen. Maar nu is Jezus nog een baby´tje. En zoals jullie weten is Jezus 2020 jaar geleden geboren. Dat was natuurlijk een heel andere tijd met heel andere mensen. Of toch niet? Misschien is de tijd wel veranderd, maar de mensen niet?
Want er worden natuurlijk ook nu nog kindjes geboren. En heel veel in gelukkige gezinnen met lieve papa´s en mama´s. Maar helaas gaat het soms ook wel eens fout. Dan lezen we in de krant dat een kindje wordt verwaarloosd of dat het heel hard moet werken. En dat is niet goed. Een kind moet eerst kunnen groeien en lekker kunnen spelen.

Dus als wij een broertje of zusje krijgen, dan moeten wij er goed voor zorgen. En dan moeten wij het helpen net zo te worden als Jezus. Dus met dezelfde moed, met hetzelfde warme hart en dezelfde trouw, maar vooral met dezelfde liefde.

Want wij horen hier toch elke week dat God er is en dat God van ons houdt. Hoe wij dat weten? Dat weten we door Jezus. Hij heeft ons verteld en laten zien wat liefde is. Hoe je van een ander kunt houden. En dat is echt niet altijd makkelijk, hoor! Daar komt veel bij kijken. Maar Jezus is ons voorbeeld en onze hulp. En met Kerstmis vieren we dat Jezus is geboren. Dat God in ons midden is gekomen. Niet als een strenge generaal of als een bloeddorstige soldaat. Nee, als een baby´tje, als een kwetsbaar lief baby´tje. En wat we met baby´tjes moeten weten we, hè! Die moeten we beschermen en helpen opvoeden. Dat wij zo het Kerstfeest gaan vieren: door voor elkaar te zorgen.
Zalig Kerstfeest.

Amen.
© 2019 Sandor Koppers