Home » Preekarchief » preken 2019 » 7 juli 2019 Gezinsviering

7 juli 2019 Gezinsviering

OVERWEGING GEZINSVIERING VEERTIENDE ZONDAG DOOR HET JAAR, ST. BONIFATIUSPAROCHIE

 (Lc. 10,1-9.17-20)

Ja, het ia altijd moeilijk om te bepalen wat nu belangrijk is of niet. Je wilt niet misgrijpen heet het altijd.

Maar die 72 leerlingen van Jezus: wat mochten die allemaal meenemen? Of stond er eigenlijk wat zij niet mee mochten nemen? Geen reiszak (dat is een soort koffer), geen portemonnee en geen schoenen! Ze moesten dus op blote voeten zonder een cent op zak en zonder extra kleding of schone onderbroeken de wereld in!

En als ze ergens binnengelaten werden moesten ze vriendelijk zijn en vrede brengen.
Daarnaast moesten ze gewoon maar afwachten wat ze te eten zouden krijgen en of zij zich even zouden kunnen wassen of zo. En wat moesten ze dan zeggen? Waar moesten ze dan over gaan vertellen?

Over Jezus! Ze moesten over Jezus gaan vertellen.

Nou ze hadden al heel wat meegemaakt met Jezus. Hij had voor hun ogen zieken genezen, hongerige mensen gevoed en dorstige mensen te drinken gegeven. Hij had ook zonden vergeven én Hij had ook doden ten leven gewekt. Dat was verschillende keren gebeurd.
Daar moesten ze over vertellen!

En ja, dan is het niet handig en geloofwaardig als zij als schatrijke stinkerds in de rondte zouden lopen.
Nee, want Jezus had ook niets. Hij was ook helemaal afhankelijk van de hulp van de mensen. Hij had zelfs geen steen om zijn hoofd op te leggen om te gaan slapen!

Nu zeg je misschien: Ja, logisch dat zij over Jezus moesten gaan vertellen. Dat spreekt toch vanzelf. Ja, dat is waar.

Maar het gekke is: dat zijn wij hier in West-Europa en zeker ook in Nederland een beetje vergeten. Veel mensen vinden het maar ingewikkeld en lastig om met anderen over Jezus te praten. Dat vinden ze een beetje stom, een beetje soft. Dat doen mensen niet meer zo gemakkelijk. Sommige mensen schamen zich ook voor de Kerk of voor de priesters en bisschoppen en pausen van de Kerk. Dan denken ze: mij zul je daar nooit meer zien en ook nooit meer over horen.

Ja, soms is dat ook wel begrijpelijk. Maar als je echt van Jezus houdt, als je echt van Hem houdt dan wil je ook over Hem vertellen. ‘Waar het hart vol van is, loopt de mond van over’, luidt een Nederlands spreekwoord. En dat is ook zo. Als je hartstikke verliefd bent op iemand, dan wil je die persoon wel de hele dag zien en om je heen hebben en dan denk je ook constant aan hem of haar en je praat er constant over.

En zo zou het ook een beetje met ons, de huidige leerlingen van Jezus, moeten zijn. Als wij echt van Hem en van de Kerk houden, dan hebben wij ook niet veel nodig om over Hem te vertellen en dan kunnen we mooie apparaten of dure dingen thuislaten. Want dan loopt ons hart over van liefde voor Hem en dan gaan we op elke kruising of op elk plein of elke hoek van de straat over Jezus vertellen. Ik hoop dat wij ooit zover komen dat wij dat inderdaad durven te doen. Laten we er in ieder geval voor bidden: om liefde en vertrouwen.

Amen.
© 2019 Sandor Koppers