Home » Preekarchief » preken 2019 » 9 juni 2019 G.V.

9 juni 2019 G.V.

GEZINSVIERING HOOGFEEST VAN PINKSTEREN, ST. BONIFATIUSPAROCHIE, ALMERE

(Hand. 2,1-18 en Joh. 20,19-23)(C)

In de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest. Amen.
We steken nu ene kaars aan.

Weten jullie wat de heilige Geest is? Hebben jullie die heilige Geest wel eens gezien?

Wat zien jullie op de tafel staan?

Tien dagen geleden vierden wij dat Jezus naar zijn hemelse Vader is teruggegaan. Dat was natuurlijk een heel droevig moment. Maar Jezus zei zijn leerlingen ook dat zij niet alleen achter zouden blijven. Hij zou hen een Helper sturen! De heilige Geest. Je ziet Hem niet, maar Hij is er wel.

Zijn er nog meer dingen die je niet kunt zien, maar die er wel zijn? Geur: die kun je ruiken maar niet zien. Wind: kun je voelen, maar niet zien. Warmte: kun je ook voelen, maar niet zien.

Ruik maar eens aan het doosje met chrisma. Zo kan ik blazen over deze schaal met water en ontstaan er kleine golfjes, maar de wind zie je niet.

Zo merk je dus dat je niet altijd kunt zien wat er wel is. We hebben ook potjes bellenblaas. Als je er doorheen blaast, zie je de bellen, maar de lucht/wind erin niet.

En dan de ventilator: Wat die doet weten we wel. Gisteren hebben we hem nog in het groot meegemaakt toen het de hele nacht en dag zo hard waaide. Je kunt de wind niet zien, maar wel voelen. Soms is een lekker windje heerlijk, soms ook niet. Kijk maar hoe de ventilator zijn werk doet.

Wij openden deze preek met het ‘in de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest’. En telkens als wij dat zeggen dan bedoelen wij God. God die wij niet kunnen zien, maar die er wel is. De heilige Geest, de Geest van God, is bijvoorbeeld als de wind. Zij is de wind in onze zeilen, de wind in onze rug, maar ook de warmte in ons hart die ons blij en vrolijk maakt, maar zij is ook een onzichtbare kracht die ons dingen laat doen die wij eerst niet durfden te doen. Dat kun je allemaal niet zien, die wind, die kracht en warmte, maar wel voelen in je binnenste. Net als de stroken papier op die ventilator. Zij gaan als het ware dansen in de wind en zien er vrolijk en blij uit.

En nu zou ik jullie en alle mensen in de kerk willen vragen om het even helemaal stil te maken tot je niets meer hoort. En dan doen wij onze ogen dicht. En dan als we heel goed luisteren, als we heel goed voelen, dan voelen we misschien wel iets van God, van de heilige Geest.

Wat is de heilige Geest dus?

De heilige Geest is voor mij….
Bij de heilige Geest denk ik aan…

Amen.
© 2019 Sandor Koppers