Home » Preekarchief » preken 2019 » Overweging Gezinsviering, 1e zondag van advent

Overweging Gezinsviering, 1e zondag van advent

Wie van jullie heeft er vannacht gedroomd?

1 december 2019

Schriftlezingen: Jes. 2,1-5 en Mt. 24,37-44 (A)

Wie van jullie heeft er vannacht gedroomd? Wie kan dat nog vertellen?
Ik heb vannacht ook gedroomd en ik heb een droom gehad over de dingen die ik gisteren met een heleboel andere mensen heb meegemaakt.

Gisteren hebben wij samen met een mevrouw de hele dag na zitten denken en zitten praten over onze droom over de kerk. Over hoe onze kerk eruit moet zien. Over dat het een huis moet zijn voor iedereen. Voor jong en oud, voor man en vrouw, voor mensen uit alle landen. Het was dus net zo’n droom als die droom van Jesaja: die droomde ook dat alle mensen samen zouden komen en dat er dan geen ruzie en oorlog meer zou zijn. En dat er vrede zal zijn.

Nu kennen jullie misschien de uitdrukking: dromen zijn bedrog. Maar is dat ook altijd echt zo? Is elke droom die je hebt bedrog? Nee, want een droom is ook iets wat nu nog niet waar is, maar wat wel waar kan worden! Jesaja droomde van een betere wereld. Nou die wereld is zeker nog niet perfect, maar wie weet, als wij ons best doen, misschien wordt het dan toch nog wat met die wereld?

En daarom is het goed om te blijven dromen. Weten jullie wie ook altijd droomde? Dat was Jezus. Jezus zat vol met dromen en het mooie was dat Hij de meeste dromen meteen in praktijk bracht. Maar Hij zei ook: jullie moeten die dromen ook helpen uitkomen! Jullie moeten op je hoede zijn om die dromen waar te maken. Er kan zomaar plotseling een kans zijn en dan moeten jullie de handen uit de mouwen steken en aan de slag gaan. Je weet nooit wanneer zo’n moment zich aandient, maar het kan er zomaar zijn. En dan aan de slag! Jezus zegt dan dat wij waakzaam moeten zijn, we moeten wakker blijven om op tijd uit de startblokken te kunnen schieten.

Toen wij gisteren met al die mensen zaten te praten over onze droom over de kerk toen praatten we ook steeds over onze nieuwe kerk. Wie van jullie is al eens een keer wezen kijken bij de bouwplaats? Een paar maanden geleden hebben we samen de eerste paal beschilderd en als je ziet hoever ze nu al zijn, dan schiet het ontzettend op, hoor! En dan lijkt het een beetje of die droom van die nieuwe kerk waar wordt. Want wij dromen al jaren over die nieuwe kerk. Jaren en jaren zijn we er mee bezig. En vaak dachten we: die droom komt niet uit. Dit wordt niets! En toch, toch gaat die droom uitkomen. Dus je ziet: het loont de moeite om aan je dromen vast te houden, want als je het echt wilt, en er echt je best voor doet, dan komen je dromen uit. Met de hulp van God natuurlijk!

En zo bouwen wij met Gods hulp een mooie nieuwe kerk. Maar een kerk is alleen een gebouw met muren en ramen en een dak. Er staat nog niets in. Maar daar gaan wij verandering in aanbrengen. En daar heb ik jullie hulp voor nodig!

Amen.
© 2019 Sandor Koppers