Home » Preekarchief » Preken 2020 » Overweging gezinsviering Kerstmis 2020

Overweging gezinsviering Kerstmis 2020

Dit jaar 2020 is wel het bijzonderste en moeilijkste jaar dat we ooit hebben meegemaakt.

24-12-2020

Schriftlezingen: Lc. 2,1-14
Dit jaar 2020 is wel het bijzonderste en moeilijkste jaar dat we ooit hebben meegemaakt. Al vanaf maart is het corona, corona en nog eens corona. Het komt onze neus uit! We willen eindelijk wel weer eens normaal kunnen doen, hè. Toen het maart werd en later april toen dachten we: oh, met Kerstmis zal alles wel voorbij zijn. Dan zal corona wel over zijn. Maar niets hoor, corona is er nog steeds. En we moeten er nog steeds rekening mee houden. Maar ja, het is niet anders. Soms zijn er gewoon dingen in het leven waar je rekening mee moet houden. Daar kun je niet omheen. Die zijn er gewoon. En dan moet je er maar het beste van maken.

Wat denk je dat Jozef en Maria er plezier in hadden dat zij niet terecht konden in de herberg? Daar waren zij vast en zeker ook boos over. Hoe kon die herbergier dat nou doen? Een hoogzwangere vrouw en haar man niet binnen laten? Ja, ze mochten in een tochtige stal gaan zitten. Daar hadden ze wat warmte van een os en van het ezeltje er lag wat stro, maar om nou te zeggen ‘luxe en comfortabel’, nee.

Nu wisten Maria en Jozef dat ze een bijzonder kindje zouden krijgen. Dat bleek wel uit het bezoek van de engel Gabriël aan Maria en wat die engel toen aan Maria vertelde. Maar ja, dat was al zowat negen maanden geleden en sindsdien was er zoveel gebeurd. Ze moesten op reis voor een of andere stomme volkstelling en dus waren zij nu in Bethlehem aangekomen. En nu zou Maria moeder worden. Maar onder deze omstandigheden? Ja, onder die omstandigheden! Want wat had de engel Gabriël ook al weer gezegd over het kindje? Het kindje zou de Zoon van de Allerhoogste God zijn en ze moest Hem Jezus noemen, want God zou zijn volk gaan redden en Hij zou met de mensen zijn. Voor altijd.

God zou met de mensen zijn, dat wil zeggen zijn Zoon Jezus zou met de mensen zijn. En hoe leven de meeste mensen? In mooie huizen en liggend in warme bedjes? Nou, veel mensen wonen inderdaad fijn, maar de meeste mensen op de wereld wonen helemaal niet fijn. Die wonen in een sloppenwijk onder een dak van golfplaten en in een huisje met muizen en ratten en ander ongedierte. Zo leven helaas de meeste mensen! En Jezus? Jezus werd ook in zo’n krot geboren, armoedig en vochtig en vies. Want God zou toch met de mensen zijn. Nou, dat zie je hier.

Ja, gelukkig wonen wij best wel redelijk. Daar hebben wij niets over te klagen. En wat dat betreft kunnen wij ons huis maar moeilijk vergelijken met de stal van Bethlehem. Maar wat betreft het gedrag van die andere hoofdpersoon in ons verhaal zijn er misschien wel overeenkomsten. Want wat had hij het druk, hè, die herbergier. Hij had het zo druk dat hij geen oog had voor wat werkelijk gebeurde en wat werkelijk belangrijk was. Hij gaf iedereen een grauw en een snauw en werd met het uur chagrijniger. Bij hem was letterlijk en figuurlijk geen plaats voor Jezus. Hij was te druk met andere zaken.

Misschien dat veel mensen in het Westen ook wel eens te veel bezig zijn met andere zaken. Dingen waarvan zij denken dat ze belangrijk zijn, maar dat niet zijn. Ze maken zich druk over geld en over hun carrière, ze maken zich druk over welk type auto ze kopen of welke game ze willen hebben. Allemaal belangrijk ongetwijfeld, maar geloof me er zijn in het leven echt belangrijkere dingen. Maar het gevolg is wel dat er ook steeds minder mensen zijn die geïnteresseerd zijn in Jezus. Die zetten Jezus dus maar in de hoek van hun leven, net als de herbergier dat letterlijk zo deed. Niet belangrijk en als ik Hem nodig heb dan weet ik Hem wel te vinden, redeneren ze. Maar ja, dat is natuurlijk niet de bedoeling. God is onder ons gekomen voor ons allemaal. Niet alleen voor de arme mensen, maar ook voor de iets minder arme mensen en voor de rijke mensen. Voor iedereen dus.

Nu midden in deze corona ontdekken veel mensen weer een beetje waar het werkelijk om draait, namelijk om gezondheid en liefde en vrede en gerechtigheid. Dat zijn de dingen die echt belangrijk zijn. En wie heeft ons voorgedaan hoe zij liefde en vrede en gerechtigheid kunnen bereiken? Jezus! Hij heeft ons laten zien waar het werkelijk om draait en wat werkelijk belangrijk is.

Zullen we bij onze nieuwe voornemens weer eens voornemen om daar meer aan te werken? En bidden wij tot Jezus om kracht om dat ook werkelijk te kunnen doen. Wie weet gaat er nu toch iets veranderen.
Zalig Kerstfeest. Amen.

Amen.
© 2020 Sandor Koppers