Home » Preekarchief » Preken 2021 » Overweging Gezinsviering 13e Zondag door het jaar

Overweging Gezinsviering 13e Zondag door het jaar

Weten jullie wat de naam Jezus betekent? God redt!

26 juni 2021 (Gezinsviering)

In de Bijbel staan er tal van namen. Veel namen hebben een betekenis. Weten jullie wat de naam Jezus betekent? God redt! 
En vandaag kwamen we Jaïrus tegen, de baas van de synagoge, en weten jullie wat die naam betekent? God zal tot leven wekken!

Dat is ook toevallig. Die twee namen vertellen ons eigenlijk in een klap wat er vandaag in het evangelie gebeurt. God redt en Hij zal ons tot leven wekken.

Nu weten wij dat Jezus de dood heeft overwonnen. Dat vieren we met Pasen en dat horen we eigenlijk ook vandaag. In een klein meisjeskamertje in het huis van de baas van de synagoge en zijn vrouw ligt een klein meisje. Op bed. Ze ligt op sterven. Het ziet er niet best uit. Dus denkt Jaïrus, ik ga hulp zoeken. Dokters kunnen mijn dochtertje niet meer redden. Er is er maar een die dat wel kan en dat is Jezus. Misschien had Jaïrus Jezus wel eens horen preken en dingen zien doen, waarvan Hij dacht: dat is toch wel bijzonder. Deze man is toch wel apart.

En nu hij zo in de put zit en zich zoveel zorgen maakt over zijn lieve dochtertje weet hij het niet meer. Het enige wat hij kan bedenken: ik moet bij Jezus zijn. Hij kan misschien nog iets voor mijn dochtertje doen. En dus gaan zij Jezus zoeken en Hem vragen naar zijn huis te komen. Onderweg gebeurt er van alles en nog wat. Ze komen nog een andere zieke tegen, een ernstig zieke vrouw die ook door Jezus genezen wordt, en uiteindelijk helemaal aan het einde van de dag bereikt Jezus het huis van de baas van de synagoge. Maar het lijkt al te laat. Het meisje is al gestorven. Over en uit!

Maar we weten: bij Jezus is het nooit over en uit. Bij Hem is er altijd toekomst, is er altijd leven! En dus pakte Jezus het meisje bij de hand en zegt: Talita koemi, Ik zeg je meisje, sta op! En het meisje stond op en begon te lopen en te zingen.

Het is natuurlijk een heel wonderlijk verhaal. Het gebeurde in die kleine meisjeskamer en ze mochten er aan niemand iets over vertellen. Maar dat lukte natuurlijk niet, dus gingen ze het toch overal in de rondte vertellen. En een ding was duidelijk: God redt en Hij wekt tot leven, dat kon je zien aan het meisje.

Maar wat betekent dat wonder nu eigenlijk voor ons? Zoals jullie weten gaan er nu tot op dit moment nog overal kinderen en ouderen dood. Overal gaan er mensen dood, jong en oud. En Jezus is er niet om hen weer levend te maken. Nee, dat gebeurt niet. Helaas. Maar wat gebeurt er wel? Wat er wel gebeurt is dat mensen soms echt diep geraakt worden door het leed van anderen. Soms zijn we echt verdrietig als we films zien van lijdende kinderen of volwassenen. Dan worden wij door dat lijden en door die pijn bij die andere mens geraakt. Het doet ons wat. Wij vinden het dan zielig. En doordat we het zielig vinden gaan we wat doen om die persoon te helpen en te troosten. En dus gaan we die zieke bezoeken en verzorgen. We gaan proberen de pijn wat te verlichten en de dorst of de honger wat te dempen. En dat is goed. Dan wordt het leven van die zieke een beetje beter en wordt zijn lijden wat verlicht.

En hoe zit het dan met Jezus? Ik geloot toch in Hem. Jazeker dat doe ik. Maar mijn geloof in Hem is eigenlijk een beetje hetzelfde als mijn vertrouwen in Hem. Ik vertrouw op Hem dat Hij er is én dat Hij uiteindelijk als ik mijn laatste adem uitblaas mij op staat te wachten in de hemel. Mijn geloof in Jezus is dus eigenlijk mijn vertrouwen op Jezus. En als ik slechts zijn kleren aan kan raken, zal ik al geholpen zijn. Als ik alleen maar tot Hem bid, dan zal ik al verhoord worden. Neem de baas van de synagoge: hij had er alles voor over om Jezus te halen. En hij werd door Hem geholpen en zijn dochtertje werd genezen. Ik zou dus willen zeggen: vertrouw op God, vertrouw op Jezus. Hij zal je helpen en redden. En wees een beetje lief en zorgzaam voor de zieke mensen om je heen. Door er voor hen te zijn verlicht je hun lijden.

© 2021 Sandor Koppers