Home » Preekarchief » Preken 2021 » Overweging Gezinsviering zesde zondag door het jaar

Overweging Gezinsviering zesde zondag door het jaar

Sinds vorige week mogen de basisschoolkinderen pas weer naar school

13 februari 2021 (Gezinsviering)

Wat corona is weten jullie natuurlijk zo langzamerhand wel, hè. Wie weet dat niet? We worden er gek van. Sinds vorige week mogen de basisschoolkinderen pas weer naar school. Weken hebben jullie thuisonderwijs gekregen, hè. In het begin vond je dat misschien wel leuk en spannend, maar na een tijdje was het niks. Slechte verbinding, de juf of meester misschien niet goed kunnen verstaan, niets durven vragen. En wat nog het ergste is: je kon je vriendjes en vriendinnetjes niet echt zien of aanraken. Ieder zal thuis. Je kon ook niet even afkijken of even kletsen of een grapje maken. Afschuwelijk! En dat duurde maar en duurde maar. Er lijkt geen einde aan te komen!

Maar geloof me, er komt een einde aan. Als eenmaal de meeste mensen ingeënt zijn, komt het vanzelf goed. Dan wordt op een gegeven moment alles normaal. We moeten alleen nog even volhouden.

Wie ook moest volhouden was de man met die huidziekte. En een huidziekte was in die tijd echt een ramp, want net als bij corona is een huidziekte erg besmettelijk. Je kon het zo krijgen. En je huid werd daar heel lelijk van. Vuurrood en met allemaal vergroeiingen en korsten en bloed. Echt vies om te zien. En ontzettend besmettelijk. Dus iedereen liep met een grote boog om je heen. Ze meden je als de pest. En wat nog het ergste was: er waren geen medicijnen tegen zoals nu. Als je het eenmaal had, dan hield je dat tot je dood. Soms jarenlang. En al die jaren moest je in afzondering leven. In quarantaine leven, jullie kennen dat woord nu waarschijnlijk wel. Helemaal alleen blijven en dat jaren lang. Geen prettig leven dus. En pijnlijk ook nog.

En de mensen dachten ook na waarom hij toch die huidziekte had. Oh, dat zal vast wel komen omdat hij een slecht mens is. Hij zal vast wel verkeerde dingen hebben gedaan, dachten de mensen. Zie je wel, zeiden ze dan. En die slechte dingen noemen we zondes. Zondes zijn dingen die je fout doet, die niet goed zijn. En de huidziekte die die man onder zijn leden had, was vast en zeker een straf van God, riepen ze dan allemaal hardop. Dus het was niet alleen pech dat hij die nare ziekte had, het was ook nog eens zijn eigen schuld. Had hij maar niet moeten zondigen.

En dan loopt die man met die huidziekte naar Jezus toe. ‘Als U wilt, kunt U mij beter maken’, riep hij luid. Toch een beetje merkwaardige uitdrukking. Hij kende Jezus helemaal niet. Hij moest altijd uit de buurt van de mensen blijven en nu hij helemaal alleen is met Jezus zegt hij ‘Als U wilt, kunt U mij beter maken’. Wat zegt dat? Hij had om te beginnen ontzettend vertrouwen in Jezus. Maar waarom had hij vertrouwen in Jezus? Waarom wist hij dat hij bij Jezus moest zijn om genezen te worden? Omdat hij wist dat niemand hem van zijn nare kwaal af kon helpen. Alleen God kon dat! En wat met Jezus dan? Deze man met die huidziekte wist dat Jezus de Zoon van God was. Daarom stapte hij op Hem af. In vol vertrouwen stapte hij op de Zoon van God af om genezen te worden. En daarom zegt Jezus: ‘Ik wil, word rein’. Ik wil dat jij beter wordt en dat jij weer onder de mensen mag wonen. Niet meer alleen zonder liefde leven, maar te midden van andere mensen. De man kon tenminste weer verder met zijn leven. Niet meer alleen, want hij was door Jezus bevrijd van zijn ziekte en van zijn zondes.

En wat gebeurde er toen met Jezus? Eigenlijk precies het omgekeerde. Het lijkt wel of Jezus de rol van die man met die huidziekte overnam. Hij trok zich steeds meer terug in de eenzaamheid. En helemaal aan het eind van het leven van Jezus als Jezus aan het kruis is gehangen, zeggen de mensen dat Hij alle zondes en alle fouten van de mensen op zijn schouders heeft genomen en wat deed God de Vader: die zei “Kom maar, mijn Zoon, Ik zal al die fouten die jij namens alle mensen ter wereld draagt, wegpoetsen, uitgummen zodat de mensen allemaal weer rein zijn, weer beter zijn’. En het laatste plaatje zou dus een plaatje met alleen maar schone, zuivere mensen zijn.

Amen.
© 2021 Sandor Koppers