Basissoep
– 650 gram pompoen – kruimige aardappel – 1 liter water
Kookgroenten
– handvol kikkererwten – 65 tot 80 gram kleine stronkjes broccoli – 4 eetlepels wilde rijst
Roerbakgroenten (totale gewicht 400 gram)
– olijfolie – handvol pompoenpitten – ½ pastinaak – 1 wortel – ½ rode en ½ groene paprika – 1 prei – 1 stengel bleekselderij – stukje rode peper – enkele snippers mierikswortel
Specerijen (gedroogd en/of gemalen)
– mosterdzaad 2 theelepels – geelwortelpoeder – laos – citroengras – komijn – koriander – dragon
Verse groene kruiden (20 -25 gram)
– verse brandneteltoppen – verse paardenbloemblaadjes – winterpostelein – kervel – bladselderij
Extra smaak
– zout – vegetarische groentebouillonpoeder – azijn
———————————————————-
Basissoep:
Doe 650 gram geschilde en in brokken gesneden pompoen in een soeppan samen met een kruimige aardappel. Voeg hier een liter water bij. Laat het een half uur zachtjes koken. Daarna mag de basissoep door de roerzeef of op andere manier gepureerd worden.
Kookgroente:
Omdat de kikkererwten 8 uur geweekt moeten worden en 50 minuten kooktijd hebben, kook ik een volle pan voor de diepvries en neem dan afgepast een handvol voor de soep.
Kook de wilde rijst in 25 minuten gaar en voeg de laatste 10 minuten de broccoli toe. Het kookwater mag mee de soep in.
Roerbakgroente:
Was de roerbakgroenten en schil of schrap ze waar nodig en snijd het in schijfjes of snippers. Bedek de bodem van de roerbakpan met olijfolie en voeg de pompoenpitten toe. Leg wel het deksel op de pan want de pitten springen door de hete olie alle kanten op! Nadat de pitten opengesprongen zijn, kunnen de gesnipperde groenten erbij. Daarna het zout en alle bovengenoemde specerijen inclusief mosterdzaad eroverheen strooien. Regelmatig doorroeren gedurende 5 tot 10 minuten.
Verse groene kruiden:
Was de groene kruiden en knip eventuele harde steeltjes weg zodat het zachte blad overblijft. Deze mogen fijn gesnipperd en als laatste aan de roerbakgroente toegevoegd worden.
Onder de foto’s:
Bovenste rij van links naar rechts: wilde rijst, kikkererwten, pan broccoli
Midden: bakje groene verse kruiden
Onderste rij: bord met pompoenpitten, mosterdzaad en een lepel groentebouillon, schaal gesneden
groente, pan basissoep
Tot slot mag de pan met basissoep op smaak gebracht worden met zout, (vegetarische) groentebouillon en een kleine eetlepel azijn. Daarna kunnen alle andere groenten en rijst er aan toegevoegd worden.
Smakelijk eten!
Willemien Nieveen