Deze vegetarische uiensoep is vol smaak door gekaramelliseerde uien.
Bereidingstijd: 15 minutes
Kooktijd: 1 hour
Genoeg voor 6 personen
Ingrediënten:
2 eetlepels olijfolie
4 medium gele uien gesneden
3/4 theelepel gewone suiker
1 theelepel zout
4 in kleine stukjes gesneden teentjes knoflook
1.5 theelepel gedroogde thym
3/4 cup dry sherry
3 eetlepels gewone bloem
2 liter vegetarische bouillon
2 laurierblaadjes
opsmaak maken met zout en peper
Bereidingswijze:
Op middelmatig vuur (stand 6 elektrisch en inductie) verhit de olijfolie. Voeg de uien en de suiker toe.
Sauteer ongeveer 10 minuutjes of totdat de uien lichtbruin zijn. Vaak roeren om aanbakken of vastplakken te voorkomen.
Verlaag het vuur tot iets hoger dan laag (stand 3 elektrisch of inductie).
Laat de uien nog 20-40 minuten door sauteren tot ze middenbruin en zacht zijn.
Voeg de knoflook toe en laat deze 60 seconden mee sudderen.
Voeg de droge sherry toe en zet het vuur iets hoger (4-5).
Roer eventueel vastzittende uistukjes los van de bodem.
Donkerbruin mag! Dit voegt extra smaak toe. Niet zwart laten worden!
Laat het ongeveer 10 minuutjes (standje 4) sudderen totdat de sherry is verdampt.
Voeg de bloem toe en roer alles door elkaar. Laat het ongeveer 1 minuutje meekoken (stand 4).
Blijf continue roeren om aanbakken te voorkomen.
Voeg dan de bouillon, laurierblaadjes, thym en peper toe.
Verhoog het vuur (stand 7 of 8) totdat het zachtjes gaat borrelen en sudder ongeveer 10 – 15 minuutjes.
Als de soep klaar is, haal de laurierblaadjes eruit en maak op smaak met zout en peper
Eet smakelijk!
Bob Brooks