Mei 2018.

Pastoor Sandor Koppers

De ontwikkelingen rond de kerkbouw volgen elkaar op dit moment in hoog tempo op. Vlak voor Pasen werden wij verblijd met het bericht dat de gemeente Almere de zogenaamde ‘Omgevingsvergunning’ had verstrekt. Dit was na drie maanden wachten zeer goed nieuws. Nu konden we contact gaan zoeken met aannemers. Donderdag 12 april 2018 waren twee aannemers bereid om ons te ontvangen en een blik te laten werpen op hun recente werk. ’s Morgens gingen we naar Almere Poort waar we in een kinderdagverblijf werden opgewacht door twee heren van Reimert Bouw. Nu waren wij niet zozeer geïnteresseerd in alle ins en outs van een KDV, maar wel in het ambachtelijke metselwerk van dit gebouw. En ik moet zeggen dat wij zeer onder de indruk waren van de vele variaties van stenen, technieken en voegen. Zo mooi kan goed metselwerk dus zijn! Daarnaast werden wij zeer positief getroffen door de passie waarmee gesproken werd. ’s Middags vertrokken we naar Jorritsma Bouw. Eerst werden wij ontvangen in hun prachtige kantoor aan de A6 en na een kopje thee ging de excursie naar een onlangs door Jorritsma Bouw gerenoveerde kerk in Amsterdam-Overtoomse Veld. Deze kerk van de Baptistengemeente had een ingrijpende verbouwing achter de rug. Ook hier waren wij getuigen van goed vakmanschap. Vrijdag 20 april staat er weer een studiereisje op het programma naar Hedibouw. Het is afwachten wat dat op zal leveren. 

Ondertussen is het aan het mediafront ook druk aan het worden. De redactie van dagblad Trouw had lucht gekregen van onze bouwplannen. En met name redacteur Stijn Fens was als katholiek geraakt door onze mooie plannen. ‘Gaan jullie echt een katholieke kerk bouwen? Er worden toch alleen kerken gesloten en gesloopt!’, waren zijn beginwoorden toen hij contact met mij zocht. Hij wilde hier meer over weten. Dus spraken wij af dat hij mij zou interviewen op woensdagmiddag 11 april. De weerslag van dit interview heeft in de Trouw van woensdag 18 april gestaan, inclusief zonnige foto op het bouwterrein.

Als je dit soort dingen tot je door laat dringen dan besef je steeds beter dat het heel bijzonder is wat hier bij ons in Almere gebeurt. Want inderdaad worden overal kerken gesloten en gesloopt. Vrijdagmiddag was ik nog even in de prachtige Jozefkerk in Alkmaar (mijn vorige parochie): helaas gaat ook deze kerk dicht. En wij bouwen een nieuwe kerk! Helemaal naar onze wensen gebouwd. Wij kunnen ons met recht rijk noemen!

En natuurlijk hoop ik dat dit project ook een sterke stimulans zal zijn voor onze gemeenschapsopbouw. Een nieuwe kerk biedt ontzettend veel mogelijkheden en uitdagingen. De financiering van de bouw van de kerk is rond. De verantwoordelijkheid voor de inrichting (en met name van de fraaiheid en het comfort van de inrichting en van de meubelen) is voor een groot deel onze verantwoordelijkheid. De vorige keer kon ik u melden dat de € 250 actie op 1 maart € 55.000 was. De teller loopt nog steeds op.

We gaan nu al aardig richting de € 60.000
Maar dat is nog niet genoeg! De € 100.000 of meer is ons doel! Daarom moet ik nog steeds een beroep doen op uw vrijgevigheid. Het zou mooi zijn als wij voor de zomer al de € 70.000 zouden kunnen aantippen!

Voor het geval u het IBAN-nummer niet meer kent, volgt het hieronder:

IBAN NL70 INGB 0005 5949 81

t.n.v. Fonds Kerkbouw R.-K. Kerk Almere
o.v.v. nieuwe kerk

Zodra wij met een aannemer een deal hebben kunnen wij u vanzelfsprekend ook informeren over de tijdsplanning. Tot die tijd valt daar dus nog niet zoveel zinnigs over te zeggen. Maar wij houden u op de hoogte!